Kategoriler

Uyku Terörü Nedir, neler yapabiliriz?

Resim

Genellikle çocuklukta görülmeye başlanan Uyku Terörü derin uyku sırasında veya uyanma evresinde görülür.

Uyku Terörünün belirleyici 2 Temel Unsuru vardır;
Birinci unsur derin uyku sırasında görülen ani rahatsızlık durumu,uyurken konuşma ve uyurgezerlik.
Birçok çocukta uykuda mırıldanma ve hareket etme gibi hafif belirtilerle ortaya çıkar ilerleyen durumlarda çığlık atma sallanma gibi yoğun belirtileri de olabilir.
İkinci unsur uyku halinden çıkamama uyandıktan sonra hareket etmede zorlanmak
çocukların herhangi bir nedenden yorgun olmaları, az uyumaları ve düzensiz uyku saatleri Uyku Terörüne önayak olabilir.✨

Belirtiler birkaç saniye ile 20 dakika arasında seyreder ortalama 3 dakika sürer. Genellikle çocuklar kafası karışmış ve ebeveynlerini tanımaz halde görülürler. Hafif belirtiler sırasında ebeveynler çocuklarını yatağa ve uykuya döndürmeye çalışarak, hafif masaj yaparak yanlarında oturup güvenliğini sağlamalı, sabırlı bir şekilde beklemeli, masaj eger uyandiracaksa yapmamalı, belirtilerin kendi seyrinde devam etmesine izin verilmelidir.
Çocuğun uyku sırasında kendine zarar vermemesi için yatağın konumu ve yerden yüksekliği, tehlikeli nesnelerin bulundurulmaması ve pencereler gibi hususlara dikkat edilmelidir.

Ebeveynler düzenli uyku programıyla toplam uyku, uyanıklık süresiyle ve izlenimlerle belirlenmiş olan semptomları normal zamanından 15-30dk önce çocuğu hafifçe uyandırarak ve tekrar uyumasını sağlayarak 1 hafta içinde gözle görülebilir derecede azaltır veya tamamen ortadan kaldırabilir. ✨

Özet
:
Genellikle çocuklukta görülmeye başlanan Uyku Terörü derin uyku sırasında veya uyanma evresinde görülür.
X